Ultimele Foto & Video

Botez Luca - Memento / Videograf, Full HD

Taina botezului semnifica lepadarea pruncului de pacatul stramosesc savarsit de Adam si Eva si alaturarea lui intru Hristos si credintei crestine.
Botezul este cea mai importanta taina, fara de care nu poate primi celelalte Sfinte Taine ale Bisericii: mirungerea, maslul, casatoria, spovedania, impartasania si hirotonia.
Botezul trebuie facut incepand de la 8 zile de la nastere si pana la 40 de zile.
Inainte de botez parintii au datoria de a alege un nume dorit pentru micut(sau micuta) si de a-i gasi copilului un nas. Nasul trebuie sa fie ortodox si credincios, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca inainte de a boteza. Nasul de botez este parintele spiritual al copilului si se va inrudi cu el inaintea lui Hristos. Nasul are obligatia de a contribui la educatia copilului si de a-l sfatui si a-l calauzi pe drumul cel bun. De asemenea, daca cel mic ramane orfan, este de datoria nasului de a-l creste.
Slujba botezului are 3 parti importante: o prima parte in care au loc dezlegarile si lepadarea de duhurile rele, o a doua parte in care se sfinteste apa din cristelnita (vasul in care se cufunda bebelusul) si o a treia parte in care are loc botezul propriu- zis.
Fiind in pragul Bisericii, nasul cu bebelusul in brate se intoarce cu fata la apus si spune in numele pruncului de 3 ori: “Ma lepad de satana”. Apoi se intoarce spre rasarit si spune de 3 ori Crezul, intru unirea cu Mantuitorul.
Apoi, preotul sfinteste apa din cristelnita, transformand-o in aghiasma.Untdelemnul se sfinteste si el si se toarna in cristelnita cu aghiasma.
Apa fiind pregatita, copilul este cufundat de catre preot de 3 ori in cristelnita, de fiecare data rostind: “Se boteaza robul lui Dumnezeu …, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”.
Pruncul se da nasului, care-l infasoara intr-o panza alba, semnificand puritatea si curatenia sufleteasca a noului botezat in fata lui Dumnezeu. Preotul rosteste rugaciuni pentru binecuvintarea lumanarii, ce semnifica lumina vie a credintei intru Hristos care-l va calauzi in viata.
Copilasul primeste apoi cea de-a doua Taina a Bisericii, si anume mirungerea, fiind uns de catre preot cu Sfantul si Marele Mir(sfintit de Patriarhul tarii in Joia Mare), facandu-i semnul crucii pe frunte, ochi, gura, piept, spate, maini si picioare si rostind de fiecare data: “Pecetea darului Sfantului Duh”. Se inconjoara de trei ori masa in numele Sfintei Treimi. Cercul simbolizeaza legatura cu aceasta, care trebuie sa fie continua si unita.
Pentru a semnifica schimbarea dintr-un om necrestin intr-unul cu frica lui Dumnezeu, copilasul este tuns in semnul crucii, imbracat in straie albe si dus in fata altarului unde primeste Sfanta impartasanie, luand din Trupul si Sangele Domnului.
Primind Sfanta impartasanie pentru intaia oara, pruncul nou botezat este pe deplin de acum fiu al lui Dumnezeu.

BOOKING: